мембрана

Get expert opinion. This is the place for new questions to be posted.
3 posts Page 1 of 1

Guranina

Post by Guranina » Fri Dec 12, 2025 12:56 am
Продовжую займатися облаштуванням відмостки навколо будинку й побачив, що після останніх злив вода все одно збирається ближче до фундаменту, ніж хотілося б. Почав перевіряти, у чому причина, й виявилося, що місцями ґрунт просів, тому вода не відводиться нормально. Зрозумів, що доведеться робити не лише корекцію ухилів, а й додатковий захист вертикальної частини фундаменту. Проблема в тому, що варіантів гідроізоляції дуже багато, і важко визначити, який із них універсально підійде в умовах, де ґрунт періодично стає надмірно мокрим. Тож шукаю ті матеріали, які реально працюють у довгостроковій перспективі, а не тільки на перший сезон.

Kodzima

Post by Kodzima » Fri Dec 12, 2025 1:01 am
У мене були подібні труднощі, коли робив ремонт у старому будинку бабусі. Фундамент не був критично пошкоджений, але волога накопичувалася постійно, і це стало великою проблемою. Я також пробував різні варіанти — від класичної обмазувальної гідроізоляції до рулонних матеріалів — але найбільший результат дав саме використання профільованої мембрани. Вона створює проміжок між стіною і ґрунтом, а це дозволяє воді рухатися вниз, не тиснучи на фундамент. Після цього в підвалі стало значно сухіше, а запах сирості практично зник. Тому можу підтвердити, що такі мембрани — це не просто тренд, а справді робоче рішення.

Guranina

Post by Guranina » Fri Dec 12, 2025 1:03 am
Чим глибше вивчаю тему, тим більше переконуюся, що вертикальний дренаж фундаменту — це необхідність, а не опція, особливо якщо ділянка має схильність до накопичення вологи. Зараз бачу, що рельєфні мембрани справді мають переваги над звичайною гідроізоляцією, бо вони не тільки захищають поверхню, але й дозволяють воді відводитися природним шляхом, не спричиняючи тиску стін. Читаючи відгуки і дивлячись різні схеми монтажу, натрапив на варіант, який у багатьох добре себе показав купити шипоподібну мембрану і зараз розглядаю його найбільш серйозно. Мене хвилює, наскільки вона стійка до зминання під час засипання, чи не втрачає форму з часом, і чи можна поєднати її з утепленням фундаменту екструдованим пінополістиролом. Було б дуже корисно почути реальні враження тих, хто встановлював такі мембрани кілька років тому: чи не засмічується простір між рельєфом, чи не втягує вона вологу назад, і наскільки довго зберігає початкові властивості. Також цікаво, чи справді після її застосування рівень вологості в підвалі помітно падає, бо це для мене ключовий показник ефективності.
3 posts Page 1 of 1